Reizen Waes haalt inspiratie uit "Japan. Schetsen uit het leven"

waes

In februari 2020 reisde Tom Waes drie weken door Japan voor drie afleveringen van zijn programma Reizen Waes.

Een aantal weken voor zijn vertrek nam het productiehuis De Mensen contact met me op. Ze wilden op de roadtrip een paar plaatsen bezoeken die stonden beschreven in mijn boek Japan. Schetsen uit het leven.

In de eerste aflevering nam Tom de ferry naar Okunoshima, waarover ik het heb in het hoofdstuk 'Konijnen op het gifgaseiland'. Fijn, dacht ik, maar twee minuten later was ik een illusie armer. Het ging de hele tijd over hoe gek en onbegrijpelijk Tom het vond dat zijn gids en alle andere bezoekers zo opgewonden deden over de konijnen, die o zo 'kawaii' waren. Hij beklaagde zich erover dat hij daar een paar uur vastzat op een plek met alleen konijnen, waar verder niets te beleven viel. Tom bevond zich bij die uitspraak op honderd meter van de overblijfselen van de gifgasfabriek die tijdens WO II op volle toeren draaide. En een wandelingetje van twee minuten de andere kant op had hem bij het museum over de geschiedenis van het gifgas op het eiland gebracht. Niet boeiend genoeg blijkbaar.

In de derde aflevering was het de beurt aan Hotel Kanyo en Takano Bridal Palace in Minamisanriku, waarover ik schrijf in het hoofdstuk 'Na de beving en de zondvloed'. Dat stukje bleek gelukkig een stuk relevanter.