interview

Panelgesprek met Annelies Verbeke en Liz Waters 29/03/2022

Op dinsdag 29 maart nam ik, samen met auteur Annelies Verbeke en haar vertaalster Liz Waters, deel aan een panelgesprek over literair vertalen op de Campus Sint-Jacob van de KU Leuven in Antwerpen. In het publiek waren studenten uit Antwerpen, Utrecht en Leuven aanwezig. Het panelgesprek werd ingeleid door Jack Mc Martin, die kort inging op de Vlaamse literatuur in vertaling, en gemodereerd door Tom Toremans. Annelies Verbeke is momenteel writer-in-residence aan de KULeuven.

"Nieuwe feiten" over vraagtekens en uitroeptekens in het Japans (14/01/2022)

Op vrijdag 14 januari interviewde Lieven Vandenhaute me in zijn programma Nieuwe Feiten op Radio 1 over de nieuwe richtlijnen voor 'het opstellen van teksten voor openbaar gebruik' (koyoubun sakusei) door Japanse ambtenaren. Het was de eerste aanpassing sinds 1952, toen het werd toegestaan horizontaal in plaats van verticaal te schrijven. Ditmaal had de pers vooral oog voor het feit dat voortaan het vraagteken en uitroepteken (?

Murakami Music Night in Concertgebouw Amsterdam (14 jan 2019)

Naar aanleiding van het verschijnen van mijn vertaling van Haruki Murakami's essaybundel Romanschrijver van beroep (en ook wel Murakami's 70ste verjaardag) vond op 14 en 15 januari in het Concertgebouw van Amsterdam een Murakami Music Night plaats, met uitstekende uitvoeringen van klassiek, jazz en pop uit het oeuvre van de auteur. De eerste avond mocht ik ook het podium op voor een interview met Arno Koek.

De Wereld Vandaag over de relatie tussen Japan en Rusland (12/09/2018)

Op 12 september deed ik voor De Wereld Vandaag op Radio 1 een interview met Ruth Joos, naar aanleiding van een voorstel van Vladimir Poetin om nog voor het eind van dit jaar een vredesverdrag te sluiten met Japan. Een territoriaal dispuut over een aantal eilanden in de Koerilen-groep stond dat tot nu toe in de weg. Nog te herbeluisteren via de site van Radio 1 (vanaf 1h38).

Subscribe to interview