film

IFFR 2024

Van 25 januari tot 4 februari vindt de 53ste editie plaats van het Internationale Filmfestival Rotterdam. Gewoontegetrouw zal ik er Q&A's modereren met de Japanse regisseurs die te gast zijn. Dat zijn dit jaar Hisayasu Sato, Toshihiko Tanaka (in de Tiger-competitie), Urara Matsubayashi, Zonpilone en Haruhiko Arai. Dit is de lijst van alle Japanse films die op het festival worden vertoond.  

Ryusuke Hamaguchi en Eiko Ishibashi op Filmfest Gent 2023

Op 18 oktober 2023 vond tijdens Filmfest Gent in de theaterzaal van de Vooruit de wereldpremière plaats van GIft, een samenwerking tussen regisseur Ryusuke Hamaguchi, die voor het beeldmateriaal zorgde, en muzikant Eiko Ishibashi (componist van de muziek bij Hamaguchi's Murakami-verfilming Drive My Car), die een live performance bracht. Tijdens hun verblijf in Gent tolkte ik de persinterviews.

Japan Square 2022

Van 23 tot 27 maart vindt in Studio Skoop in Gent voor het eerst in drie jaar het Japan Square Filmfestival plaats. De editie van 2020 werd noodgedwongen op het nippertje afgeblazen, toen een paar dagen voor de openingsfilm de lockdown werd afgekondigd. Er staan tien films op het als steeds rijkgevarieerde programma (vijf ervan zal ik inleiden), en dagelijks valt er ook iets Japans te eten. 

Lezing Camera Japan over oorlog en patriottisme in de Japanse film (3/10/2020)

Voor het eerst sinds maart, toen alles werd afgelast vanwege corona, zou ik me het podium op wagen voor een lezing, en wel op 3 oktober om 13:00 in LAB III in Amsterdam tijdens het Camera Japan Festival, voorafgaand aan de film Conflagration (Enjo) van Kon Ichikawa, die is gebaseerd op de roman Het gouden paviljoen van Yukio Mishima (zijn spectaculaire harakiri vond precies een halve eeuw geleden plaats).

IFFR 2017

Van 26 januari tot 4 februari was ik voor de twintigste keer tolk en moderator bij de Q&A's met Japanse regisseurs op het Filmfestival in Rotterdam. Dit jaar waren Koji Fukada (Harmonium), Takehiro Ito (Out There), Hisayasu Sato (The Eye's Dream), Kazuya Shiraishi (Dawn of the Felines), Norihiro Niwatsukino (Suffering of Ninko), Tatsuya Mori (Fake) en Sora Hokimoto (Haruneko) aanwezig.

Filmfest Gent Spotlight Japan

"

Naar aanleiding van de viering van 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Belgie en Japan had het Filmfest Gent (11 tot 21 oktober) een Spotlight op Japan, met meer dan een dozijn recente films en ook een retrospectieve met films van Nagisa Oshima (zoek op trefwoord 'Japan' voor een overzicht). Bovendien was Ryuichi Sakamoto aanwezig om zijn World Soundtrack Award in ontvangst te nemen.

Dubai International Film Festival 2013

Just got back from the Dubai International Film Festival, where I did Q&A's with the Japanese guests, director Lee Sang-Il and actor Yagira Yuya for ""Unforgiven"", director Matsubayashi Yoju for the award-winning documentary ""Horses of Fukushima"", and politician Yamauchi Kazuhiko (together with his wife and son), 'subject matter' of the documentary ""Campaign 2"".

My first visit there and all in all a fascinating experience...

Miike in Rotterdam

Voor het eerst in tien jaar was Miike Takashi nog eens te gast in Rotterdam, en wel voor de wereldpremière van zijn film 'Ace Attorney' (Gyakuten saiban).

De tweede vertoning, op 28 februari in zaal Luxor, werd voorafgegaan door een zogeheten 'Big Talk', een interview van zo'n twintig minuten met de regisseur.

"Sex Crime" op Film Festival Rotterdam

In de countdown naar het 40ste Film Festival van Rotterdam (dat volgende week van start gaat) heeft directeur Rutger Wolfson het over mijn 'performance' als tolk in de editie van vorig jaar, tijdens de vertoning van Sai Yoichi's film Sex Crime (Seiteki hanzai).

Of hoe de aloude benshi-traditie kan worden voortgezet op allerlei manieren...

Het dient wel gezegd dat mijn eerste woorden niet waren ""Oooh baby"", maar ""I'm coming, I'm coming.""

International Film Festival Rotterdam 2010

Once again plenty of Japanese directors were present in Rotterdam for the ""Film Festival"".

This year had two retrospectives (Yoshida Kiju and Sai Yoichi), two Tiger Award candidates (Inoue Tsuki and Tsubota Yoshifumi), Kore-Eda Hirokazu (joined by Taneda Yohei, production designer on his ""Air Doll""), Shiraishi Kazuya, Ishii Yuya, Iwana Masaki, Mariko Tetsuya, Makino Takashi and several other short film directors.

Subscribe to film